DE WAARHEID OVER INVERSIE

 

DOOR : MARTIN VAN ZON

 

 

Pittige discussie

 

Afgelopen zaterdag had ik in onze duivenclub een pittige discussie met onze voorzitter. Het ging over een stuk wat ik had gelezen in het Spoor de Kampioenen. Daarin suggereert Wim Vos dat de combinatie van inversie (te vroeg los) en de iets te verre afstand waarschijnlijk de oorzaak is van de zeer slecht verlopen jonge duivenvlucht vanuit Nanteuil in afdeling 5. Wim legt op een eenvoudige en begrijpelijke wijze uit wat inversie eigenlijk is. Ik heb mijzelf eigenlijk nooit zo verdiept in inversie. Ik ging er altijd wel vanuit dat lossingverantwoordelijken dat wel zouden doen. Enkele jaren terug las ik in de ” Duif ” in een column van A.S. dat Willem de Bruyn niet gelooft in inversie. En daarom tegen alle theorieën in de duiven altijd zo vroeg mogelijk lost. Ik vond dit wel een beetje vreemd en dacht: zou de Bruyn dan meer verstand van het weer dan al die deskundigen die hier voor gestudeerd hebben?

 

 

 

duivenvrienden

Verleden jaar werd ik diverse malen door Noord-Hollandse duivenvrienden geattendeerd dat wij (Zuid-Holland) veel te vroeg onze duiven loste. Ik weet nog dat ik tegen één van hen zei: ”Wat zeur je nou man, het is toch prachtig weer, niets aan de hand”. ”Nee, jullie lossen veel te vroeg , het stikt nog van de inversie (code rood), jullie duiven krijgen het te zwaar vandaag”, voorspelde mijn vriend Steef. ”Wij, ging hij verder (afd.6) zijn een uur later los. Bekijk vanavond de uitslag maar, dan zul je het verschil wel zien”. En inderdaad, mijn vriend Steef had helemaal gelijk, de duiven van afd.6 maakten niet alleen een hogere snelheid, maar het concours verliep ook vele malen vlotter.

 

Ik ben het lossen toen wat meer gaan volgen en zag dat code rood voor inversie totaal geen invloed had op het lossen van de duiven in Zuid-Holland. Steeds weer hoorde ik van mijn Noord-Hollandse vrienden dat hun concoursen veel beter verliepen dab de extreem vroeg geloste Zuid-Hollandse duiven. Dit gegeven zat mij niet lekker, maar ja: wat kan je daar in je eentje aan doen. Afgelopen week werden onze duiven tegen de adviezen van het I.W.B. in, weer veel te vroeg gelost, met code rood voor inversie. Noord-Holland bleef weer wachten tot de inversie opgelost was (ondanks het dilemma dat de temperatuur ondertussen op liep) en toen was het verschil zo groot dat ik niet wist wat ik hoorde. Wim Vos heeft het over een halvering van de meeste jonge duiven kolonies  in afd.5. Ik zelf ben er 22 kwijt van de 84 en dat is niet de helft, maar ook echt niet normaal. Mijn Noord-Hollandse vrienden echter amper duiven.

 

orientatievermogen

Natuurlijk zijn daar, door de Oostenwind, ook wel duiven verspeelt, maar echt niet te vergelijken met Zuid-Holland. Dit bewijst mijn inziens toch wel dat inversie storend werkt op het oriëntatievermogen van een duif. En hierover kreeg ik dus een pittige discussie met onze voorzitter. Toen ik onze voorzitter confronteerde met deze gegevens vond hij dat maar niks en riep luid en duidelijk dat Willem de Bruyn het prima deed en dat inversie allemaal gezever is. Ook hij had vrienden in Noord-Holland en daar ging het ook vaak mis. Ik kon ter plekke niets bewijzen dus dat werd voor mij einde discussie.

 

Ik geloof echter dat sommige toevalligheden niet toevallig zijn. Zaterdagavond, enkele uren na ons meningsverschil werd ik opgebeld door Theo Zwanenburg uit Driehuis. Theo woont vlakbij één van de mooiste begraafplaatsen van Nederland. Daar woont natuurlijk ook de havik en die maakt van Theo zijn duivensport een duivenramp. Theo belde naar aanleiding van mijn 2 laatste columns over roofvogels en wisselde wat roofvogel informatie uit. Aan het eind van het gesprek kwam de rampvlucht vanuit Nanteuil ter sprake. Ook hij begon net als mijn ander Noord-Hollandse duivenvrienden direct over inversie en dat wij (afd.5) veel te vroeg loste. Ik vertelde Theo dat ik net een discussie met onze voorzitter had gehad en dat onze voorzitter ook niet in inversie als stoorzender geloofde.

 

 

Verbaasd vroeg Theo mij of ik zijn rapport dan niet had gelezen. Ik kon mij dat niet herinneren. IK zal je het vanavond via de mail toesturen beloofde Theo mij. En even later kreeg ik een uitgebreid rapport toegestuurd. Na enige minuten lezen viel ik van verbazing bijna van mijn stoel. Dit rapport is samengesteld in 2011. Verleden jaar dus. Theo heeft serieus onderzoek gedaan naar evt. gevolgen van vroeg lossen en speciaal in combinatie met inversie. De onderzoeker heeft om een eerlijk beeld te krijgen, de kring Leiden van afd.5 genomen en de er pal achtergelegen afd.6(rayonb), zodat dit geografisch bijna hetzelfde gebied is. Uit dit uitgebreide rapport blijkt na een zeer zorgvuldige analyse overduidelijk dat de duiven van Zuid-Holland door het vroege lossen en het negeren van inversie het wekelijks veelzwaarder en moeilijker hebben dan de duiven in Noord-Holland. Dit rapport is o.a. naar het bestuur van cc Leiden gestuurd, naar het Spoor de Kampioen, naar de WOWD, Meteoconsult en naar onze ander columnist.

 

geen interesse

Gert-Jan was niet geïnteresseerd in dit rapport, want zijn duiven hebben geen last van inversie, aldus Theo Zwanenburg. Deze reactie van Gert-Jan Beute is heel interessant en hij geeft onbedoeld een antwoord op het inversie probleem. Willem de Bruyn is een man die volgens zijn eigen informatie begin mei met de jonge duiven gaat rijden. Zijn duiven zijn dus voordat de vluchten beginnen extreem afgericht en hun ervaring is vele malen groter dan die van de gemiddelde liefhebber. Iedereen weet dat als duiven zo extreem afgericht worden het kaf al van het koren is gescheiden. Zulke ervaren jonge duiven verspeel je nauwelijks en kunnen tegen een stootje.

Toen ik een paar jaar terug op een zaterdagavond mijn klok af moest slaan in het inkorfcentrum in Gouda liep ik daar een liefhebber uit Waddinxveen tegen het lijf. Deze liefhebber vroeg mij hoe het in onze club (Goudenrak) met de jonge duiven vlucht afgelopen was. Het was die betreffende zaterdag een hele zware jonge duiven vlucht geweest en er waren nogal wat duiven weg. Hij vertelde dat in hun club om 16.00 uur de prijzen nog niet waren verdiend. Toen ik thuis kwam ben ik direct achter de computer gaan zitten om de uitslag te bekijken. De Bruyn had die vlucht ruim 180 duiven mee. Hij maakte die zaterdag een werelduitslag en om 13.15 had hij er al ruim 100 thuis en in de prijzen.

 

Deze duiven van de Bruyn zijn over de A12 praktisch langs Waddinxveen gevlogen, waar om 16.00 uur nog geen kwart van alle duiven thuis was. Ik denk dat hier het grote verschil zit en waarom ook Gert-Jan Beute roept dat inversie voor hem geen probleem is. Een klein aantal tophokken in Nederland zijn in staat om hun duiven op de zelfde wijze als de Bruyn af te richten en voor deze super ervaren duiven maakt inversie niet echt veel uit. Maar de meeste duivenliefhebbers onder ons kun je vergelijken met de liefhebbers van Waddinxveen. Ik denk dat de Bruyn teveel zijn eigen super ervaren duiven als referentiekader ziet en daar de mist mee in gaat.

 

het rapport

Het rapport van Theo Zwanenburg liegt er namelijk niet om. Onze Zuid-Hollandse duiven worden al jaren veel en veel te vroeg gelost en hebben het daardoor onnodig zwaar. Misschien een mooie uitdaging voor de nieuwe commissie ”Eerlijker spel in Zuid-Holland”, om hier van de winter iets aan te doen. Ik heb Theo Zwanenburg gevraagd of hij zijn rapport aan ieder duivenliefhebber beschikbaar wilde stellen en dat was prima. U kunt dit

rapport via Theo’s website Superduiven.nl ontvangen. Ik zou zeggen: lees en verwonder!

 

 

het volledige rapport

Het volledig rapport vindt u onder trefwoorden artikelen/trefwoorden/feitenonderzoek

martinvanzonhetspoort@hotmail.nl