DIVERSE INVERSIES

 

DOOR : STEVEN VAN BREEMEN

 

 

INVERSIE

In het algemeen is een inversie(laag) is een weerfenomeen wat veroorzaakt wordt door een hoeveelheid lucht die warmer is dan de lucht eronder. In het algemeen betreft het een situatie waarin met toenemende hoogte de temperatuur van de lucht stijgt. Onder normale omstandigheden daalt de temperatuur van de lucht met het toenemen van de hoogte. Bij een inversie is de opbouw van de atmosfeer op die hoogte zeer stabiel en kan de lucht zich niet vermengen met hogere luchtlagen, doordat de warme luchtlaag als het ware als een deksel over de koelere ligt. Slechte zichten, luchtvervuiling en eventueel smog zijn dan het logische gevolg.

 

Op verschillende hoogten in de atmosfeer ontstaan temperatuurverschillen. Eigenlijk is temperatuur inversie een beter woord. Indien de onderste laag, degene die zich het dichtst bij de aarde bevindt, door uitstraling erg is afgekoeld en de   temperatuursvoorspelling voor het midden van de dag hoog is, dan treedt bijna altijd inversie op. Zodra de onderste afgekoelde laag door de zon is opgewarmd is de inversie voorbij. Inversies zijn met het blote oog onzichtbaar.

 

TWEE LUCHTLAGEN EEN VOORVEELD VAN INVERSIE

Tot voor kort deed in de duivensport de theorie opgang dat zonnestralen door de inversie gebroken werden en dat door het veranderde waarnemingsvermogen postduiven de verkeerde richting naar huis zouden kiezen. Inversie doet echter iets geheel anders.

Er zijn twee onderscheidenlijke types die enorm belangrijk zijn voor postduiven en postduiven liefhebbers. De meest gevaarlijke is de hoge inversie die alles mee omhoog neemt. Deze soort inversie neemt alles mee omhoog tot in de bovenste regionen van de atmosfeer: wolken, zuurstof, vochtigheid en infra-rood straling. Postduiven voelen zich enorm aangetrokken door dit soort inversie.

 

De reden is eenvoudig: deze inversie neemt ook de UV, het natuurlijk element wat postduiven nodig hebben om hun oriëntatievermogen in werking te kunnen stellen, mee omhoog. Postduiven zijn tijdens hun reis naar huis altijd op zoek naar deze brandstof

voor hun oriëntatievermogen. En hoe hoger ze gaan vliegen hoe meer ze er van tegenkomen, doch ook steeds meer infra-rood wat verwarring en desoriëntatie veroorzaakt. Dit soort inversie komt vaak tijdens de zomermaanden voor als de temperatuur boven de 25C stijgt en is de hoofdoorzaak van de meeste rampvluchten met jonge duiven, of van onverklaarbare verliezen van zo maar van een dagelijkse training in de buurt van het hok.

 

In het algemeen is een inversie(laag) is een weerfenomeen wat veroorzaakt wordt door een hoeveelheid lucht die warmer is dan de lucht eronder. In het algemeen betreft het een situatie waarin met toenemende hoogte de temperatuur van de lucht stijgt.

Onder normale omstandigheden daalt de temperatuur van de lucht met het toenemen van de hoogte. Bij een inversie is de opbouw van de atmosfeer op die hoogte zeer stabiel en kan de lucht zich niet vermengen met hogere luchtlagen, doordat de warme luchtlaag als het ware als een deksel over de koelere ligt. Slechte zichten, luchtvervuiling en eventueel smog zijn dan het logische gevolg. Op verschillende hoogten in de atmosfeer ontstaan temperatuurverschillen. Eigenlijk is temperatuur inversie een beter woord. Indien de onderste laag, degene die zich het dichtst bij de aarde bevindt, door uitstraling erg is afgekoeld en de temperatuursvoorspelling voor het midden van de dag hoog is, dan treedt bijna altijd inversie op. Zodra de onderste afgekoelde laag door de zon is opgewarmd is de inversie voorbij. Inversies zijn met het blote oog onzichtbaar.

 

TWEE LUCHTLAGEN EEN VOORBEELD VAN INVERSIE

Tot voor kort deed in de duivensport de theorie opgang dat zonnestralen door de inversie gebroken werden en dat door het veranderde  waarnemingsvermogen postduiven de verkeerde richting naar huis zouden kiezen. Inversie doet echter iets geheel anders.

 

Er zijn twee onderscheidelijke types die enorm belangrijk zijn voor postduiven en postduiven liefhebbers. De meest gevaarlijke is de hoge inversie die alles mee omhoog neemt. Deze soort inversie neemt alles mee omhoog tot in de bovenste regionen van de atmosfeer: wolken, zuurstof, vochtigheid en infra-rood straling. Postduiven voelen zich enorm aangetrokken door dit soort inversie.

 

De reden is eenvoudig: deze inversie neemt ook de UV, het natuurlijk element wat  postduiven nodig hebben om hun oriëntatievermogen in werking te kunnen stellen, mee omhoog. Postduiven zijn tijdens hun reis naar huis altijd op zoek naar deze brandstof voor hun oriëntatievermogen. En hoe hoger ze gaan vliegen hoe meer ze er van tegenkomen, doch ook steeds meer infra-rood wat verwarring en desoriëntatie veroorzaakt. Dit soort inversie komt vaak tijdens de zomermaanden voor als de temperatuur boven de 25C stijgt en is de hoofdoorzaak van de meeste rampvluchten met jonge duiven, of van onverklaarbare verliezen van zo maar van een dagelijkse training in de buurt van het hok.