INVERSIE

 

Bron : Volkskrant 1977

 

DUIVENVLUCHTEN 1977

 

In de Volkskrant van 26 augustus 1977 stond het bericht dat er een half miljoen postduiven waren zoekgeraakt in een periode van enkele maanden tijd. De volgende morgen ging de cartoon van Wilbo hierover. Volgens het bericht was het verlies van duiven nog nooit zo groot geweest. Oorzaak: slechte weersomstandigheden.

 

Hoewel er bij het lossen van de duiven terdege rekening werd gehouden met de weersverwachting, bleken zich onverwacht veel extra storingen op de vluchtroute te hebben voorgedaan.

 

 

 

In de winter blijken er grotere verliezen op te treden dan in de zomer. Dit komt niet omdat de duif niet tegen de lagere temperatuur kan, maar omdat het oriëntatievermogen nadelig wordt beïnvloed door de temperatuur. De grootste verliezen voor korte afstandsvluchten treden op in maart en april, hoewel vluchten uitgevoerd bij echt hoge temperaturen ook rampzalig kunnen zijn.

 

RAMPZALIG

Het meest rampzalig is echter als er een onzichtbare temperatuursprong (een inversie) op de route zit. Wind blijkt de navigatie van de duif nauwelijks te beïnvloeden, maar natuurlijk wel de snelheid, die varieert van 50 tot 110 km per uur. De directeur van het KMI, dr. A. Vandenplas, zelf een groot duivenliefhebber, schrijft echter dat er bij oostelijke en noordoostelijke wind mogelijk wat meer verliezen zijn dan anders.

 

Duiven blijken zeer gevoelig te zijn voor lucht- en drukverschillen. Het is beter duiven niet te lossen als liet zicht minder is dan 5 km. Onweer is om twee redenen gevaarlijk: als een duif een onweersfront passeert kan zij de oriëntatie kwijtraken en de neerslag kan funest zijn.

 

Vaak zijn er grote verliezen als duiven op hun vlucht een onweer passeren. Overigens wachten de duiven meestal het einde van het onweer op de grond af. Voor het lossen van duiven moet zijn voldaan aan de volgende voorwaarden: goed zicht (geen mist), geen wolken onder de 300 meter (geen stratus), geen onweer of neerslag, wind niet te hard en uit één richting, geen onweersvoorspelling op de vluchtroute.

 

NB.

De inversie wordt in dit artikel als meest rampzalig genoemd. Het kan ook te maken hebben met de Zomertijd, die in 1977 voor het eerst is ingegaan. De lossingstijden worden vanaf 1977 op dezelfde aangehouden.  

 

Anno 2011 is er t.a.v. het lossingbeleid niets veranderd. Ondanks de informatie die het IWB ( ik neem aan dat dit niet kosteloos is)  verstrekt, wordt deze vaak genegeerd. Blauwe lucht, oostenwind en de duiven worden gelost.

 

In het hierop volgend artikel wordt een overzicht opgebouwd, hoe de wedvluchten per afdeling zijn verlopen. De gegevens van het IWB gelden hierbij als leidraad.